Heb je het vermoeden dat er wellicht asbest aanwezig is in je woning en vraag je je af of asbest verwijderen uit je huis de juiste stap is ? Wat is asbest? Voordat je antwoord krijgt op deze vragen is het misschien belangrijk om eerst het een en ander te weten komen over de situatie in je woning. Mogelijk roept asbest vele vraagtekens op en wellicht ook nare gevoelens, dat is erg begrijpelijk. Als je erachter komt dat er misschien wel asbest in je woning aanwezig is, kan dat even schrikken zijn. Gelukkig zijn er goede oplossingen voor asbest.
Meer informatie verkrijgen over asbest kan helpen bij de zoektocht naar de juiste oplossing of de eerste vervolgstap. Het is een misverstand dat asbest altijd verwijderd moet worden, dat hangt namelijk af om welke soort het gaat .
Waarom asbest verwijderen?
De eerste vraag wat is asbest? Dat beantwoorden we hier in deze alinea. Het is een materiaal dat veel gebruikt werd in o.a. bouwwerken, wegen en bruggen tot 1993. Vroeger was asbest populair omdat het niet snel slijt, bestand is tegen hoge temperaturen en isolerend werkt. Mensen konden er geen genoeg van krijgen en gebruikten het voor de meest uiteenlopende producten. Interessant feitje, wist je dat asbest zelfs gebruikt werd in 'nep sneeuw' op de filmset van de Wizard of Oz in 1939? Helaas wisten we toen nog niet wat de gevolgen van het witte goedje konden zijn.
De keerzijde van het materiaal is dat de vezels die in asbest zitten, tot dodelijke ziektes kunnen leiden bij inademing. De ontdekking van deze nare eigenschappen zorgde ervoor dat in 1993 het gebruik van asbest bij wet verboden is. In Nederland is vaak de witte soort (ongeveer 90%) chrysotiel gebruikt maar het komt ook voor dat er een combinatie van verschillende soorten is gebruikt. Chrysotiel vormt samen met crocidoliet en amosiet lange dunne, grote naalden die samen opgerold worden tot holle vezels in een bundel. Op deze pagina van de overheid kun je lezen welke soorten asbest bestaan.
Asbest herkenning om welke soort asbest gaat het?
Je hebt grofweg twee soorten asbest, losgebonden en hechtgebonden asbest, dat een belangrijk verschil is in de asbest herkenning. Bij losgebondenasbest zijn de vezels niet of nauwelijks aan een draagmateriaal verbonden, denk hierbij aan spuitasbest, vinylzeil, isolatieplaten, niet hechtgebonden brandwerend board en zwaar verweerd asbestcement. Spuitasbest werd voor 1978 regelmatig gebruikt voor zowel isolatie en brandwerend materiaal vaak in grote panden. De vezels van spuitasbest zijn zeer losgebonden en kunnen makkelijk vrijkomen, daarom moet het materiaal worden verwijderd of volledig afgeschermd.
Nog een manier waarop de asbestvezels los kunnen komen is door bijvoorbeeld breuk en door weersinvloeden in openlucht situaties. Gaat het om losgebonden asbest in een woning of een pand, dan zal het vanwege gezondheidsrisico’s altijd verwijderd moeten worden.
Hechtgebonden asbest zit stevig vast in het materiaal denk bijvoorbeeld aan asbestcement. Wanneer het materiaal met losgebonden asbest in goede staat verkeert en niet beschadigd is het mogelijk dat het kan blijven zitten omdat in dit geval geen sprake is van het loskomen van schadelijke vezels. Denk hierbij aan bijvoorbeeld asbestcement, vlakke platen en golfplaten die in goede staat verkeren. Dit geldt alleen maar voor hechtgebonden asbest.
Het asbestinventarisatierapport vertelt je meer
Het is moeilijk om zelf asbest herkenning te verrichten in je woning, vaak kun je asbest niet zien. De eerste stap naar meer duidelijkheid is een asbestinventarisatierapport. Heijing is een erkend en gecertificeerd bedrijf dat heldere rapporten opstelt voor de eigenaar van de woning alsook de asbestverwijderaar. Blijkt uit het asbestinventarisatie rapport dat asbest nog goed vastzit in een ander materiaal (dat niet verweerd is en er zijn geen toekomstige sloop of renovatieplannen), dan is het meestal veilig genoeg om te laten zitten. Mits het niet makkelijk kan beschadigen en er geen asbestvezels vrijkomen.
Bij Heijing nemen we asbest serieus, we doen er alles aan om duidelijkheid te verschaffen in het voordeel van onze klanten. Wil je meer informatie over een mogelijke asbestinventarisatie of wil je graag een vraag beantwoord hebben neem gerust contact op met ons via ons contact formulier. We helpen je graag verder!